Popis produktu
Kríčkovito rastúca letnička s výrazne aromatickou vňaťou. Oddávna sa pestuje ako koreninová, liečivá aj medonosná rastlina. Semená vysievame v marci až apríli na povrch substrátu a zľahka prihrnieme. Bazalka má rada živnú, humóznu zeminu namiešanú s rozloženým hnojom. Pozor – mladé rastlinky v príliš hustých výsevoch zahnívajú. Vysádzame v máji na chránené miesto s plným slnkom. Pravidelne prihnojujeme a denne zalievame. Na vytvorenie kompaktnej, bohato olistenej a rozvetvenej rastliny je vhodné zaštipovať kvitnúce výhony. Čerstvú vňať môžeme zberať po celú vegetačnú dobu, na sušenie zberáme vňať na začiatku kvitnutia a sušíme pri teplote do 35°C, na zachovanie typickej vône i chuti však odporúčame čerstvé, jemne nasekané listy bazalky naložiť do olivového oleja. V kuchyni sa používa do šalátov, mletého mäsa a rybích pokrmov, do aromatických octov. Čaj povzbudzuje trávenie a pomáha pri zápaloch horných dýchacích ciest. LETTUCE LEAF SM (kód 5908) – šalátová – bujne rastúca odroda typu „Toscana“ vysoká 40 – 50 cm, listy sú svetlozelenej farby, veľké, široko oválne, s bublinatým povrchom. Charakteristická aróma, podobná ako u Dark Green, avšak jemnejšia. Bazalka vhodná na cestovinové pokrmy a do zelených šalátov.